Des de la seva creació, l’any 1959, la feina de l’Esbart Ciutat Comtal ha estat marcada pel respecte a la dansa d’arrel popular i tradicional, treballant també des de la vessant coreogràfica amb músiques de nova creació i complint sempre amb les exigències que el fet escènic imposa.
Al llarg dels anys, el grup ha estat dirigit per diversos mestres els quals varen forjar un esperit de superació constant que encara es conserva. L’any 1979 va fer-se càrrec de la direcció artística en Lluís Calduch Ramos, que es manté actualment com a director i ha marcat una línia de treball des del rigor i el compromís, determinant una notable trajectòria en el grup i duent a terme la presentació de diversos espectacles de dansa tradicional i de nova creació. L’acurada posta en escena, la transmissió de la identitat catalana de les danses, així com el conjunt d’elements fonamentals i contextuals que emmarquen la representació, són els trets característics del treball del grup.
L’esbart ha rebut diferents guardons en la seva trajectòria: el Premi Ateneus a la creativitat (1995), el premi Sants-Montjuïc pel treball de recuperació del Ball de rams d’Hostafrancs (1995) que es representa anualment en la Festa Major d’Hostafrancs, i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona (2004).
Els principals espectacles de dansa que l’esbart ha produït i presenta són: Dansa de fadrins (1986), De nit el parc Dansa (1990) finalista dels Premis Ciutat de Barcelona, Rapsòdia (1992), Cròniques d’un sentir (1998), Amalgama (2001), Ritmes i Rimes (2005), Cinc cançons del Llibre Vermell de Montserrat (2006), Síntesi (2009) i D’un temps (2009), guardonat amb el premi Ateneus 2010 a la creativitat en cultura popular i tradicional.
L’any 2013 l’Esbart Ciutat Comtal estrena el nou espectacle de dansa EULÀLIA a la Catedral de Barcelona els dies 16 i 17 de febrer, guardonat l’any següent amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de cultura popular i tradicional.