EN5D guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de Cultures Populars i Comunitàries 2022

EN5D, el nou espectacle de l’Esbart Ciutat Comtal que es va estrenar el passat 30 d’abril al Museu Marítim de Barcelona amb el grup de música d’arrel Criatures, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de Cultures Populars i Comunitàries 2022.

El jurat format per Ester Bonal (presidenta), Roger Gispert, Oriol Cendra Planas, Joan Sánchez i Fàtima Ahmed ha decidit per unanimitat premiar la producció de l’esbart per ser una “proposta valenta, amb una mirada innovadora de la dansa tradicional i d’arrel”. I també, “es valora de manera especial la voluntat de trencar estereotips i rols de gènere en el disseny coreogràfic i de vestuari amb una aposta per una: concepció de la cultura popular oberta i dinàmica”.

Consulta aquí tota la informació: L’Esbart Ciutat Comtal rep el Premi Ciutat de Barcelona de Cultures Populars i Comunitàries 2022 | Cultura Popular

Fotografies: Sergi Paramès @furalabfoto

Un procés creatiu, un procés col·lectiu

EN5D és un projecte de l’Esbart Ciutat Comtal que va començar entre un equip de persones de l’entitat amb l’objectiu de crear un nou espectacle. Fruit de les primeres trobades de treball de l’equip es va començar a teixir una idea creativa basada en la PULSACIÓ. Es va contactar amb el grup de música Criatures a qui vam encarregar la creació de la música a partir de les pautes i propostes que els vam fer. Amb aquest objectiu vam iniciar un camí el 2021 per dur a terme un espectacle que volia ser i és una reinterpretació de la tradició portada en clau actual,, on música i dansa s’entrellacen en una narració on el ritme és el que ens guia des d’inici a fi.

La Teresa Agustí, coreògrafa i directora de l’Esbart, ha treballat i seguim en aquest camí amb el cos de dansa. Del treball col·lectiu amb els i les dansaries van sorgir punts, línies, cercles que creen una forma polièdrica en la qual hi ha un encaix d’un tot en perfecta harmonia i conjunció. Un Contrapàs, una Bolangera, un Ball pla, una Farandola, una Sardana, una Corranda…una dimensió en la qual el moviment del cos i els diferents patrons de la dansa catalana encaixen amb la melodia i el ritme de la música com si es tractés de les formes d’un calidoscopi.

En el camí vam anar sumant forces al projecte i vam contactar amb professionals joves (dos dels quals no havien treballat mai amb un esbart ni en l’àmbit de la cultura popular, l’Erika Escudero i la Mercè Lucchetti) que ens van donar al projecte un aire nou, una imatge nova i moderna que refermava tot allò que volíem: innovació en la cultura d’arrel i trencament d’estereotips.

  • Disseny gràfic: Erika Escudero
  • Vestuari: Marc Udina

Amb la posada en marxa del Pla d’impuls a la dansa d’arrel (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània amb la complicitat de l’Agrupament d’Esbarts, la Federació d’Ateneus i els festivals Ésdansa i Dansàneu i el programa de Catalunya Radio Mans) ens va oferir l’oportunitat de poder obtenir l’acompanyament en aquella part que necessitàvem: l’espai escènic, que va ser disseny de la Mercè Lucchetti, i el disseny d’il·luminació a càrrec de Pol Payret.

Els quatre professionals joves: l’Erika, en Marc, la Mercè i en Pol que ens han aportat allò que necessitàvem per completar EN5D, en totes les seves dimensions.

Coneix aquí el programa: Pla d’impuls a la dansa d’arrel | Fira Mediterrània (firamediterrania.cat)

La fitxa tècnica d’EN5D, una llista d’agraïments infinits

EN5D és la suma de moltes, moltíssimes persones que sumen cadascuna una part del seu temps, el seu talent i el seu suport i empatia per tirar endavant l’espectacle. Totes elles estan representades en la fitxa tècnica d’agraïments infinits.

Coreografia i direcció general: Teresa Agustí Morales

Creació música i interpretació:  Criatures (Iu Boixader, Ivó Jordà, Marçal Ramon, Marc Vall)

Disseny vestuari: Marc Udina

Disseny espai escènic: Mercè Lucchetti

Disseny il·luminació i control de so: Pol Payret

Disseny gràfic: Erika Escudero

Veus: Xavier Bonet, Pere Borràs, Maria Mercè Gené, Ainara Revuelta, Elena Ribera, Roger Vidal

Idea i equip de gestió: Teresa Agustí, Eva Campabadal, Laia Fuentes, Alba Morella,  Laura Pérez

Dansaires: Eva Campabadal, Toni Cruz, Laia Cuadrat, Alba Morella, Neus Pascual, Laia Platero, Laura Pérez,  Ramon Puig,  Lluís Rodríguez, Pol Rodríguez, Marc Vallejo, Xavi Vilaró

Manteniment vestuari: Montserrat Aguilar, Núria Moradell, Àngels Teis

Regidors: Eduard Calduch, Jordi Teixidor

Suport tècnic: Josep M. Fuentes, Salvador Monclús

Agraïments: Miquel Barcelona, Lluís Calduch, Sergi Guasch, Esbart Marboleny

El resultat = EN5D

Això no hagués estat possible sense ….

El suport de moltes institucions i entitats. En primer lloc, agraïr a la Federació d’Entitats d’Hostafrancs i al Secretariat d’Entitats de Sants per recolzar-nos quan al sortir de la pandèmia ens vàrem quedar sense local. Els primers, per cedir-nos el seu local com a local social de l’entitat i on es va produïr la primera reunió d’EN5D entre l’Esbart i Criatures. I també, el Secretariat, per cedir-nos el Casinet d’Hostafrancs per poder seguir amb els nostres assajos, gràcies al suport del Districte de Sants- Montjuïc.

També a totes les entitats que han donat suport al projecte:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Diputació de Barcelona i en especial al Museu Marítim pel tracte rebut durant l’estrena el passat 30 d’abril. Ens van donar l’oportunitat de poder gaudir d’un espai somiat per dur a terme EN5D.

Al jurat de les Beques Crea Barcelona 2022 per confiar en la nostra idea i donar-nos l’empenta necessària.

Per últim, al pla d’impuls i l’equip de la Fira Mediterrània per acompanyar-nos en aquest camí.

Això no s’acaba aquí

Ara EN5D surt de gira. I és ara quan realment necessitem de la col·laboració i el suport d’administracions, teatres i programadors perquè confiïn en les propostes fetes des de la cultura popular. Fes que EN5D formi part de la teva oferta cultural.

#programaCulturaPopular #programaDansa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *